Energie vergelijken

Het kiezen van een goede energieplan kan verwarrend zijn. U moet hierbij denken aan het energieverbruik- en leveringskosten, kortingen, voordeelperiodes, tarieven…. Het kan u veel tijd kosten bij het zoeken naar de juiste energie leverancier. Wij hebben dé oplossing voor u!

Hoe kan ik energie vergelijken?

Het vergelijken van energie is heel eenvoudig! Volg volgende stappen om uw ideale energieleverancier te vinden:
1. Deel een paar details over uzelf, uw huishouden, gewenste duurzaamheid , looptijd en welk type elektriciteit of gas u zoekt.
2. Pas uw energieplan aan en zorg ervoor dat het past bij uw levensstijl. We zullen uw opties doornemen die passen bij uw behoeften en budget.
3. Zodra u weet dat u een geïnformeerde keuze maakt, kunt u uw plan afronden en kopen via prijs-vergelijken.com.

Prijs-vergelijken.com stelt gebruikers in staat om energieprijzen en tarieven te vergelijken, met als doel om de beste deal voor u te vinden. Door gebruik te maken van onze energievergelijkingstool kunt u de prijzen van alle Nederlandse energieleveranciers vergelijken. Het beste aan onze service is dat deze volledig gratis en zeer eenvoudig te gebruiken is. Op deze manier kunt u elk tarief vergelijken vanaf één locatie. Winkelen voor een betere deal voor uw elektriciteit is eenvoudiger dan u denkt.
Als u nooit van leverancier bent veranderd, of de afgelopen jaren niet van leverancier bent veranderd, bespaart u vrijwel zeker geld op uw energierekening door over te stappen naar een andere deal. Overschakelen is gemakkelijker dan u denkt! Het duurt slechts vijf minuten om uit te vinden of u goed zit bij uw energieleverancier. Het zou kunnen dat u een betere energie deal vindt door te vergelijken. U kunt heel snel van uw actuele energie naar een andere energie overstappen. Vergelijk nu de energieën om te zien hoeveel u kan besparen als u van leverancier of tarief verandert.

 

Hoe maak ik mijn energierekeningen goedkoper?

Hou rekening met onze volgende tips om uw energierekeningen goedkoper te maken:
• Uitschakelen: doe uw lichten en apparaten uit als u ze niet nodig heeft.
• Houd de tocht buiten de deur: gebruik tochtprofielen om uw huis warm en gezellig te houden.
• Stel uw verwarming op het juiste moment in: laat de verwarming niet aanstaan terwijl er niemand thuis is.
• Laat het laag vallen: was uw kleding op lagere temperaturen.
• Oude apparaten verwijderen: nieuwe apparaten hebben over het algemeen een beter energieverbruik.
• Maak uw eigen energie: zonnepanelen en windturbines kunnen helpen om energierekeningen goedkoper te maken.
• Slimme meter: gebruik een slimme meter om in de gaten te houden hoeveel energie u verbruikt.
• Lees uw rekeningen: als u een probleem ontdekt, laat het dan zo snel mogelijk weten aan uw provider.
• Winkelen: kijk altijd of u een betere prijs kunt krijgen door deals te vergelijken.

 

Goedkope energie

De goedkoopste energie aanbieder is voor iedereen anders. Bij het vinden van een goedkope energieleverancier draait alles om het vergelijken van de beschikbare aanbiedingen op dit moment. Nieuwe energieaanbiedingen en zelfs nieuwe leveranciers komen regelmatig opduiken, dus als het tijd is om over te stappen, is een prijsvergelijking de beste manier om uit te vinden wie de goedkoopste energieleverancier is.
Wij helpen u bij het vinden van de beste energiedeals in uw regio. Wij zoeken naar de nieuwste energiedeals, zodat u dat niet hoeft te doen. Om zo nauwkeurig mogelijk de goedkoopste energie te vinden die bij u past, hebben wij uw basisgegevens nodig. U hoeft enkel uw gegevens en wensen te noteren in onze energievergelijkingstool, nu kunt u optimaal energie vergelijken.

Soorten Gas & Elektriciteitstarieven

Vast tarief

Kiest u voor een vast tarief voor uw energie, dan blijft de prijs van uw gas en elektriciteit gedurende een bepaalde tijd op hetzelfde niveau. De looptijd is meestal ongeveer 12 maanden, maar kan soms oplopen tot 3 jaar.
U moet rekening houden met de eenheidsprijs van uw energie die vastligt, niet de prijs van uw facturen. Het bedrag dat u maandelijks betaalt hangt af van uw verbruik, hoe meer gas en elektriciteit u gebruikt, hoe hoger uw rekeningen zullen zijn.
Vaste tarieven zijn handig als u wilt bijhouden hoeveel u uitgeeft aan uw gas en elektriciteit. Tijdens de duur van uw termijn bent u beschermd tegen eventuele stijgingen van de energieprijzen. Aan de andere kant, als de prijs van gas of elektriciteit zou dalen, zou u hier geen enkel voordeel uit halen, omdat u ermee hebt ingestemd om een vaste prijs voor uw energie te betalen.
De meeste vaste tarieven hebben geen uitstapvergoeding als u besluit uw contract vroegtijdig te verlaten, waardoor het moeilijker wordt om over te stappen en in de toekomst geld te besparen. Uw deal duurt meestal tussen de 12 maanden tot 3 jaar. Na afloop van uw contract wordt u op het standaard variabele tarief van uw leverancier afgerold, waarna u vrij bent om de tarieven te vergelijken en over te stappen op een ander tarief.

Variabel tarief

Kiest u voor een variabel tarief, dan kan de prijs die u per eenheid energie betaalt, afhankelijk van de marktomstandigheden, stijgen of dalen. Het kan dus een aantrekkelijke optie zijn als ze tegen een laag tarief beginnen, maar u kunt een sterke stijging van uw energierekening zien als de groothandelsprijs van energie stijgt.
Als u uw huidige energietransactie laat verlopen zonder deze te wijzigen of te vernieuwen, dan wordt u waarschijnlijk overgeheveld naar het standaard variabele tarief van uw leverancier. Dit is hun standaardtarief en meestal één van hun minst concurrerende tarieven. Als u om wat voor reden dan ook een standaard variabel energietarief hanteert, moet u vandaag de dag de prijzen vergelijken en de overstap maken. Op deze manier kan u honderden euro’s per jaar op uw facturen besparen. Een groot voordeel van een standaard variabel tarief is dat u op elk moment vrij bent om over te stappen, omdat er geen uitstapkosten in rekening worden gebracht.
Enkelvoudige vs. Dual Fuel Tarieven
U kunt uw gas en elektriciteit ofwel apart van verschillende leveranciers krijgen, ofwel samenbrengen onder één contract, het zogenaamde dual-fuel tarief. Als u zowel uw gas als elektriciteit bij dezelfde leverancier krijgt, kunt u uw leven gemakkelijker maken met minder rekeningen. Op deze maner is het voor u een makkelijker proces om uw kosten in de gaten te houden. Indien nodig kunt u ook overstappen naar andere energie- en/of gasleveranciers en geld besparen.
Veel leveranciers geven u een korting bij de keuze voor een dubbel brandstoftarief, maar dat betekent niet altijd dat het goedkoper is om gas en elektriciteit te koppelen. Het bedrag dat u betaalt voor u energie hangt af van waar u woont en hoeveel van elke brandstof u gebruikt. Ook veranderen de leveranciers voortdurend hun energietarieven en bieden ze nieuwe deals aan. Het is altijd de moeite waard om een prijsvergelijking te maken van zowel de dual fuel als de single fuel tarieven om te zien hoeveel geld u kunt besparen door over te stappen.

 

Groene energieleveranciers

Als u zich zorgen maakt over de gevolgen van uw gas- en elektriciteitsverbruik voor het milieu, kunt u overwegen om een ‘groen’ energietarief af te sluiten. Groene energie is afkomstig van hernieuwbare bronnen, waaronder wind, zon, waterkracht en biobrandstoffen.
Groene tarieven kunnen op verschillende manieren werken. Uw energie kan worden geleverd uit 100% hernieuwbare bronnen, of een mengsel van hernieuwbare en niet-hernieuwbare energiebronnen. Als alternatief kan uw leverancier uw energieverbruik aanpassen door zich ertoe te verbinden dezelfde hoeveelheid uit groene bronnen te produceren. Andere groene tarieven zijn dat uw leverancier namens u een bijdrage levert aan milieuprojecten.
Vroeger waren de groene energietarieven vrij duur, maar de afgelopen jaren hebben de toegenomen publieke belangstelling en overheidsinitiatieven ertoe geleid dat hun prijzen veel concurrerender zijn geworden. Een hernieuwbaar tarief zal waarschijnlijk nog steeds niet de goedkoopste deal op de markt zijn. Dat betekent niet dat u niet tegelijkertijd groen kunt gaan en geld kunt besparen. Gebruik onze prijsvergelijkingsdienst om te kijken of u een groen tarief kunt vinden dat goedkoper is dan uw huidige deal en maak vandaag nog de overstap om te beginnen met besparen.

Verschillende metertypen

Het is belangrijk om te weten hoe uw gas- en elektriciteitsmeters werken, omdat u van tijd tot tijd gevraagd wordt om meterstanden uit te voeren. Als u weet hoe u ze moet lezen, weet u of u nauwkeurig wordt gefactureerd voor uw energieverbruik en of u betere tarieven kunt vinden door over te stappen op een nieuw tarief.
Kredietmeters
Kredietmeters zijn de standaard, traditionele gas- en elektriciteitsmeters die de meeste mensen nog steeds in huis hebben. U zult regelmatig meterstanden moeten uitvoeren, tussen elke één tot zes maanden, om uw leverancier ongeveer te laten weten hoeveel energie u verbruikt. Deze metingen worden door uw leverancier gebruikt om u een rekening te sturen op basis van uw geschatte verbruik.
Om een traditionele kredietmeter uit te lezen, noteert u de eerste vijf cijfers in zwart die van links naar rechts worden weergegeven en negeert u daarna de cijfers in het rood. Als u een oudere kiesmeter heeft, wordt het een beetje lastiger. U moet de wijzerplaten van links naar rechts aflezen, waarbij u een notitie maakt van het nummer dat de naald zojuist is gepasseerd. U moet zich ervan bewust zijn dat de richting van de naalden veranderen van wijzerplaat naar wijzerplaat. Negeer een rode of grote wijzerplaat aan de rechterkant als die er is.

Slimme meters

Slimme meters zijn de nieuwe generatie gas- en elektriciteitsmeters die in het merendeel van Nederland worden gebruikt.
De meters werken door te registreren hoeveel gas en elektriciteit u in uw huis verbruikt, en zij sturen deze informatie terug naar uw energieleverancier. Op basis van uw verbruik gaan ze u factureren. Daarom moet u nauwkeurige rekeningen ontvangen in plaats van de geschatte rekeningen die u krijgt met een standaardmeter en u zou niet langer meterstanden moeten indienen.
Slimme meters geven ook aan hoeveel energie u in real time in euro’s verbruikt. Op deze manier kunt u meer controle hebben over hoeveel energie u thuis verbruikt en kunt u uw gewoontes veranderen om uzelf te helpen bij het geld besparen.

Vooruitbetalingsmeters

Vooruitbetalingsmeters, ook wel bekend als ‘pay as you go’ meters, stellen u in staat om uw gas en elektriciteit te betalen voordat u het gebruikt. Ze worden meestal gebruikt door mensen die in het verleden problemen hebben gehad met het betalen van hun energierekening of die een hoge schuldenlast hebben gehad. Ze zijn ook te vinden in veel huurwoningen.
Met een vooruitbetalingsmeter krijgt u een sleutel of kaart om op te waarderen. Het opwaarderen van uw kaart of sleutel kunt u doen bij uw lokale winkel of online via een app. Als u er niet in slaagt om uw vooruitbetaalmeter bij te vullen, kan uw gas en elektriciteit worden afgesloten.